Jeugdbeleid 2025
Dit jeugdplan van de Honkbal- & Softbalvereniging Zwijndrecht is onderdeel van het beleidsplan van HSV Zwijndrecht. Het uitgangspunt van de vereniging is dat de kinderen met plezier en enthousiasme sporten. Goede prestaties zijn leuk, maar plezier in en om het veld blijft de basis. Bestuur en vrijwilligers zetten zich hiervoor in, waarbij de steun van ouders is ook van groot belang is. Dit jeugdplan geeft een beeld van de wijze waarop de jeugdafdeling van de vereniging is georganiseerd en wat de (spel)regels en richtlijnen binnen de vereniging zijn.
Leeftijdscategorieën Honkbal /Softbal
Naam team | Leeftijd | Voor wie | aantal |
Beeball Rookies /peanuts | 5 t/m 8 jaar | Jongens en meisjes | Min 4, max 6 |
Beeball Majors | 7 t/m 10 jaar | Jongens en meisjes | Min 6, max 9 |
Pupillen Softbal (U12) | 8 t/m 12 jaar | Meisjes | 9 |
Pupillen Honkbal (U12) | 8 t/m 12 jaar | Jongens en meisjes | 9 |
Aspiranten Softbal (U15) | 13 t/m 15 jaar | Meisjes | 9 |
Aspiranten Honkbal (U15) | 13 t/m 15 jaar | Jongens (en meisjes) | 9 |
Junioren softbal (U21) | 16 t/m 21 jaar | Meisjes | 9 |
Junioren honkbal (U21) | 16 t/m 21 jaar | Jongens | 9 |
Bij onvoldoende leden in de pupillen-leeftijd is er de mogelijkheid om Beeball Majors te spelen. Hiervoor geldt dat er geen restrictie is voor het aantal jongens of meiden die mee doen. Vanaf aspiranten moeten de honkbalteams grotendeels uit jongens bestaan en de softbalteams grotendeels uit meisjes. Wanneer er niet genoeg meisjes zijn om de Aspiranten- en Juniorensoftbalteams te kunnen vullen wordt er ingedeeld op leeftijd bij honkbal en in de seniorenteams.
Doelstellingen teams:
De vereniging stelt zich tot doel de jeugd op een leuke en verantwoorde wijze het honkbal- en softbalspel te leren. Voor elk team zijn er doelen gesteld. Opmerkingen:
- De doelstellingen die worden omschreven bij een leeftijdscategorie gelden natuurlijk ook altijd voor alle opvolgende leeftijdscategorieën.
- Bij de BB Rookies en Pupillen/BB Majors staat het spelplezier voorop. Bij de volgende leeftijdscategorieën wordt de ‘prestatie’ steeds belangrijker, zonder dat het spelplezier uit het oog wordt verloren.
- Wij proberen zo veel mogelijk de documentatie “Visie op Jeugd” vanuit de KNBSB te volgen en vragen coaches om deze informatie tot zich te nemen. Zie ook: https://www.knbsb.nl/verenigingen/sportontwikkelingen/visie-op-jeugd/
BB Rookies; 5-6 jarigen
- “Active Start” uit de KNBSB Visie op Jeugd
- Leren gooien, vangen en fielden met de forehand
- Van een paaltje en tossballen leren slaan
- Leren wanneer iemand ‘in’ of ‘uit’ is
- Aandacht geven aan teamgeest
BB Rookies; 7-8 jarigen
- “FUNdamentals” uit de KNBSB Visie op Jeugd
- Leren slaan op tossballen
- In het veld een honk kunnen bespelen
- Leren hoe je iemand ‘uit’ kan maken
- Slim honklopen aan de orde brengen
BB Majors
- “FUNdamentals” uit de KNBSB Visie op Jeugd
- Aandacht voor de specifieke pitcher en catcher technieken
- Vangen en fielden met de backhand
- Slaan: lange toss, pitcherballen, slagzone herkennen
- Veldspel en positiespel aanleren
- Tactisch honklopen aanleren
U12 – Pupillen
- “Learn to train” uit de KNBSB Visie op Jeugd
- Opleiden tot pitcher/catcher (extra trainen)
- Vangen en fielden met de backhand
- Slaan: lange toss, pitcherballen, slagzone herkennen
- Stootslag kunnen neerleggen
- Veldspel en positiespel aanleren
- Tactisch honklopen aanleren
- Slidings maken
- Bevorderen Fysieke fitheid
U15 – Aspiranten
- “Train to train” uit de KNBSB Visie op Jeugd
- Fysiek sterker worden
- Veldsituaties herkennen en uitspelen
- Trainen op specifieke posities infield en outfield. Wel rouleren.
- Pitcherballen kunnen inschatten op slag en wijd en daarop reageren
- Stootslag kunnen neerleggen
- Omgaan met Pick-offs
- Zelfstandigheid / verantwoordelijkheid
U21 – Junioren
- “Learning to compete” uit de KNBSB Visie op Jeugd
- Tactisch kunnen spelen, zowel aan slag als in het veld
- Perfectioneren van alle technieken
- Perfectioneren, specialiseren op een positie
- Fysiek heel sterk worden
- Mentaal voorbereiden op overgang naar senioren
Doorstroom naar hogere teams
De overgang naar een hoger team gebeurt in overleg met de technische staf. De mogelijkheden van het betreffende kind staan hier centraal, maar ook de mogelijkheden van de vereniging met betrekking tot een efficiënte team-indeling. Het kan dus voorkomen dat kinderen eerder of later doorstromen naar een hoger team. Voor spelers kan dispensatie worden aangevraagd wanneer hij of zij buiten de leeftijdscategorie van het team valt:
- Een jonge speler mag gewoon meedoen met een team in een hogere leeftijdscategorie.
- Een speler die maximaal 1 jaar te oud is om reglementair mee te mogen doen met een bepaald team, kan met dispensatie alsnog voor dat team uitkomen. Dit moet bij de bond worden aangevraagd. Bijvoorbeeld: een speler die in het betreffende competitie-jaar 13 jaar wordt heeft dispensatie nodig om bij U12 te mogen spelen.
- Een speler met dispensatie mag niet pitchen of catchen.
Instroom
Het hele jaar kunnen kinderen instromen. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd van het kind en de mogelijkheden van het kind. Ook hierbij speelt de coach een rol. Kinderen kunnen altijd gratis meetrainen gedurende 3 trainingen tijdens de competitie, in de wintermaanden maximaal 5 keer voor wij ze vragen in te schrijven.
Voor de nieuwe jeugdleden is een welkomstpakket beschikbaar. Hierin vind je het welkomstboekje, inschrijfformulier (+AVG- formulier) overzicht van de contributie en een vragenlijst voor speler en ouder. Bij nieuwe aanmeldingen is het belangrijk dat een nauw contact wordt opgebouwd. Door een ‘intake’ te houden bij de inschrijving wordt daar een goede basis voor gelegd. De jeugdcommissie zal zorgen voor het aanvullen van de welkomstpakketten.
Teamindeling
De teamindeling wordt gemaakt door de coaches in nauw overleg met elkaar. Na de zomervakantie wordt er door de coaches nagedacht over de indeling van het nieuwe seizoen.
Er kan – om te wennen – alvast worden meegetraind c.q. gespeeld wanneer een speler toe is aan een hoger team. Gedurende de winterperiode (vanaf November) kunnen de kinderen dan trainen in de teamsamenstelling die bedacht is voor het volgende seizoen.
In de loop van december willen wij als vereniging de teamindelingen echt duidelijk hebben, zodat we de teams bij de bond kunnen inschrijven in de daarvoor vastgestelde periode vanaf 1 januari.
Kleding, materiaal
Het clubtenue bestaat uit:
- Een zwarte of grijze broek;
- Zwart shirt met Zwijndrecht (+ zwijntje) op de borst;
- Zwarte kousen;
- Een zwarte riem;
- Als ondershirt wordt een zwart T-shirt met lange mouwen gedragen;
- De pet is zwart met een “zwijntje”;
- Jacks of windbreakers zijn niet verplicht.
Wij werken samen met Covee (https://coveesports.com/), hier kunnen de shirts, petjes en officiële merchandise worden besteld. Meer generieke onderdelen van het tenue (riem, kousen, onder shirt, broek, schoenen en handschoen) kunnen bij Covee, maar ook bij andere leveranciers worden besteld. Vraag gerust aan de coach of iemand van het bestuur om advies wat te doen met kleding.
Tijdens de wedstrijden dragen de spelers het juiste clubtenue. De kleding dient ook netjes gedragen te worden: T-shirt in de broek. Het dragen van oorbellen, ringen, kettingen, horloges en andere sieraden is tijdens de wedstrijd en training niet toegestaan. Jongens zijn verplicht een “cup” te dragen.
Tijdens de veldtraining en wedstrijden worden veldschoenen gedragen. Tot en met de Pupillen (U12) volstaan vaak gewone simpele voetbal- of hockeyschoenen. Vanaf de Aspiranten (U15) adviseren wij om specifieke honkbalschoenen (spikes) te dragen met zachte noppen.
Elke honkballer of softbalster heeft een eigen handschoen om mee te vangen. Vraag bij de coach (of bij de leverancier) om advies. Algemeen advies is om tot en met de Aspiranten (U15) een soepele handschoen aan te schaffen en later pas een iets steviger model.
In de Teamtas zit bij elk team een complete uitrusting voor de catcher, diverse slag-helmen, knuppels en ballen. Deze hoeven dus niet te worden aangeschaft. We zien dat veel mensen toch een eigen helm aanschaffen en/of een eigen knuppel. Let .daarbij goed op dat kinderen vaak snel groeien en elk jaar met een net iets ander (zwaarder) model knuppel willen spelen.
Lees hier meer over onze clubkleding
Trainen
Van de ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij de spelers stimuleren te komen trainen.
Tijdens de trainingen dragen de spelers sportkleding, afgestemd op de weersomstandigheden. De training gaat in principe altijd door. Indien het weer of de conditie van het veld trainen niet toestaat wordt dit kenbaar gemaakt via de whatsappgroep van het team.
In de wintermaanden wordt er met de jeugd twee keer per week getraind. Vanaf de pupillen wordt naast die 2 keer per week ook nog specifiek getraind op pitchen en catchen, dit om te komen tot een goede selectie en een voldoende hoeveelheid pitchers/catchers. De training start aansluitend aan het eind van de competitie (november) in de zaal. In de groepsapp wordt bekend gemaakt wanneer de eerste training begint. Vanaf eind Maart wordt buiten getraind.
Tijdens de zomervakantie wordt gekeken of er een mogelijkheid is om met meerdere jeugdteams gezamenlijk te trainen. Of deze mogelijkheid wordt geboden is afhankelijk van de aanwezige jeugdtrainers en animo. De zomertraining wordt in de groepsapp geïnventariseerd en aangekondigd.
Rol begeleiding
De begeleiding van de teams wordt in de basis door drie personen gedaan. Hieronder een rolverdeling.
De hoofdcoach, hoofdtrainer:
- Verzorgt de trainingen en begeleidt het team tijdens de wedstrijden, draagt hierbij het clubtenue
- Is aanspreekpunt voor de ouders en de kinderen
- Is eindverantwoordelijke van het team
- Regelt vervanging bij eigen afwezigheid en indien nodig bij afwezigheid van spelers
- Houdt materiaal op orde en overlegt bij problemen met de KOMO
- Houdt contact met technisch coördinator
- Houdt contact met het bestuur (jeugdcommissie)
- Respecteert de beslissingen van de scheidsrechter en zorgt dat de spelers zich ook onthouden van commentaar op de beslissingen van de scheidsrechter.
- Zorgt voor goed contact met tegenstanders en zorgt dat de spelers zich ook onthouden van commentaar op de tegenstander.
- Heeft Verklaring Omtrent Gedrag passend bij de rol van jeugdcoach
- Is verantwoordelijk voor het verwerken van wedstrijdverslagen in Sportlink.
Trainer/medecoach:
- Begeleidt de trainingen of zorgt voor degelijke vervanging
- Bewaakt de ontwikkeling van de spelers
- Adviseert de coach over de opstelling en inzet van spelers
- Overlegt met de technisch coördinator
- Heeft een Verklaring Omtrent Gedrag passend bij de rol van jeugdcoach
- Houdt materiaal in orde en overlegt bij problemen met de KOMO
Teamleider (vaak een ouder van speler)
- Is aanspreekpunt voor ouders en kinderen
- Bewaakt het vervoer voor de uitwedstrijden
- Scoort de wedstrijden en verwerkt deze in Sportlink
- Maakt in het begin van het jaar een groepsapp met alle ouders of verzorgers
- Houdt contact met de wedstrijdsecretaris
- Overlegt met de jeugdcommissie en communiceert activiteiten
- Woont de wedstrijden bij of zorgt voor degelijke vervanging
- Houdt contact met de ledenadministratie
- Regelt de kantinediensten en evt. openen van de kantine
De trainers en coaches zijn vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor de vereniging. Zij doen dit, omdat zij de honkbal- en softbalsport en de vereniging een warm hart toe dragen. Zij zijn meerdere keren in de week met uw kinderen bezig om hen de technieken van het spel te leren. Zij stellen uw aanwezigheid en aanmoedigingen tijdens wedstrijden op prijs, zolang deze positief blijven en de ouders zich niet mengen in de technische aanwijzingen van de trainer of coach. De rol van teamleider wordt meestal door één van de ouders van de kinderen vervuld. Bij Beeball en pupillen kan de rol van teamleider rouleren, om zo de betrokkenheid te vergroten en beginselen van het scoren aan te leren (pupillen). De teamleider is noodzakelijk bij wedstrijden, maar zit omwille van de duidelijkheid binnen het team niet in de dug-out. Indien het – door omstandigheden – gewenst is, kan de teambegeleider in de dug-out plaatsnemen om zo de coach te ondersteunen.
Voor de jeugdcommissie verwachten wij tenminste dat een coach of teamleider per team plaatsneemt in de jeugdcommissie om zo iedereen goed geïnformeerd te houden.
Bij verhindering van een afgevaardigde van een team dient het jeugdcommissie lid zelf voor vervanging binnen de begeleiding van het team te zorgen. Er is een app groep waarin alle coaches van de jeugdteams + de secretaris van de jeugdcommissie zitten om zo o.a. de agenda en verslagen te delen en de lijnen tussen de teams kort te houden.
Rol spelers/ouders
De jeugdspeler:
- Neemt een positieve houding aan t.o.v. de vereniging.
- Gedraagt zich correct tegenover trainer, teamleiders en medespelers tegenstander/scheids.
- Is voor de wedstrijd op de aangegeven tijd aanwezig en 10 minuten voor het begin van de training. Dan is er genoeg tijd om de training op het gewenste tijdstip te laten beginnen (met de juiste kleding / schoenen aan).
- Helpt mee om de accommodatie en het materiaal in ordentelijke staat te houden.
- Werkt (bij toerbeurt) mee om na afloop van de wedstrijd en de trainingen het veld op te ruimen en te vegen.
- Zorgt voor de juiste kleding bij wedstrijden en trainingen
- Veldschoenen worden op het veld of in de kleedkamer aangedaan. Veldschoenen worden niet gedragen in de auto of in de kantine.
- Meldt bij verhindering (overmacht uitgezonderd) tijdig af voor wedstrijden of trainingen via een persoonlijk bericht aan de coach of trainer (dus niet in de groepsapp).
- Bij twijfel over het doorgaan van wedstrijd of training: de Coach geeft dit door via de app. Bij twijfel of er, gezien de weersomstandigheden, sprake zal zijn van een veldtraining of een zaaltraining, neem je zowel je veld- als je zaalschoenen mee.
- Tracht blessures te voorkomen door: een goede warming up te doen, het juiste schoeisel te dragen en sportief te spelen.
- Bespreekt relevante problemen of moeilijkheden met de coach, teamleider of trainer.
- Doucht bij voorkeur na de training en na de wedstrijd. Dit ter bevordering van de hygiëne, onderhoud van de spieren en de groepsvorming.
Van de ouders/verzorgers van jeugdleden wordt een directe betrokkenheid en zelf initiatief
verwacht bij de diverse activiteiten, dit wil zeggen dat:
- Zij ervoor zorgen dat hun zoon of dochter op tijd aanwezig is bij trainingen en wedstrijden.
- Zij toezien op aanwezigheid van goede kleding en schoeisel.
- Zij toezien op de hygiëne en sportief en attent gedrag
- Zij zich bij toerbeurt beschikbaar stellen voor vervoer van de betrokken teams naar uitwedstrijden.
- Aanwezigheid bij wedstrijden zeer op prijs wordt gesteld en een gezonde dosis enthousiasme welkom is, echter de coaching aan de coach of trainer wordt overgelaten.
- Zij op verzoek van de trainer of teamleider assisteren, bijv. als scorer.
- Zij mogen verwachten dat weloverwogen wordt omgegaan met de belangen van de individuele speler, echter de uiteindelijke beslissing van coach of scheidsrechter te respecteren.
- Zij bij toerbeurt, in onderling overleg, een halve wedstrijd bardienst verzorgen bij thuiswedstrijden in de kantine. (Bestaat voornamelijk uit koffie/thee schenken en limonade serveren)
Vervoer en verzekering
In de Sportlink-app kan worden aangegeven wie van de ouders de kinderen vervoert naar uitwedstrijden. Het streven zou moeten zijn zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden om zo kosten en milieu te sparen. Het is ook beter voor de teamgeest! Let u erop dat de wettelijke verplichte veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden en dat er een inzittendenverzekering is afgesloten. Voor de leden van de vereniging is een collectieve WA verzekering afgesloten voor de activiteiten op het veld.
Aanmelden/afmelden
Een honkbal- en softbal seizoen loopt van januari t/m eind december. In deze periode wordt er getraind. De wedstrijden worden gespeeld tussen Maart en begin Oktober, met uitzondering van de zomerstop en andere schoolvakanties.
Leden van de vereniging ontvangen per email een nieuwsbrief en gebruiken Sportlink. In de nieuwsbrief worden officiële mededelingen van het bestuur opgenomen.
Sportlink is de app/software die door de KNBSB (onze bond) wordt gebruikt om o.a. alle competitiewedstrijden vast te leggen. Hierin worden o.a. de wedstrijdformulieren geregeld, en staan de programma’s, de uitslagen en de standen van alle teams. Bardiensten en scheidsrechter planning wordt via sportlink en/of via een groeps-app doorgegeven.
Aanmelden kan het gehele jaar door. De begeleiding van het team kan het inschrijfformulier vinden in het welkomstpakket. Een verzoek tot beëindiging van het lidmaatschap dient schriftelijk of via e-mail aangeleverd te worden bij de secretaris. De afmelding dient altijd voor 1 november aangeleverd te zijn, bij latere afmelding behoudt het bestuur zich het recht om de volledige contributie te innen. Afmelding binnen het seizoen is wel mogelijk, echter zonder enig recht op restitutie van contributie. Overschrijving naar een andere vereniging dient ook voor 1 november te worden aangevraagd.
De jeugdcommissie 2025
De jeugdcommissie (J.C.) van HSV Zwijndrecht is een mix van ouders en begeleiders van de jeugdteams. Deze tracht te fungeren als spil tussen de verschillende partijen die te maken hebben met het jeugdhonk- en softbal binnen de vereniging. Daarbij hebben we als doelstelling bij te dragen aan de volgende punten:
- Plezier in sport en spel krijgen en houden
- Respect, teamgeest en ontwikkeling stimuleren
- Betrokkenheid tussen vereniging en leden vergroten
De leden:
- Kevin Aarssen (voorzitter JC)
- Rob van de Boomgaard (wedstrijdsecretaris)
- Eelco Breedveld (secretaris JC)
Per team één vertegenwoordiger
Voor contact: jeugd@hsvzwijndrecht.nl
De J.C. organiseert elk jaar gezellige activiteiten.
Zo is er jaarlijks een kamp wat erg goed ontvangen wordt en organiseren we tijdens het seizoen een Mixed Softbal Avond (voor jeugd vanaf 13 jaar), waar we op speelse wijze de vorderingen van iedereen kunnen laten zien en we gezellig met elkaar BBQ-en. Om activiteiten te financieren organiseren we ook de sponsordag. We willen ook graag mee gaan lopen met de Avondvierdaagse. We verzorgen trainingen op de basis- en middelbare scholen in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Dit is samenspraak met onder andere het sportplatform van de gemeente Zwijndrecht, Toppie Sportcoach, Hattrick en HI5. Op sportgerelateerde evenementen in de gemeente zijn wij aanwezig.
Jaarplanning en activiteiten
- Maart: Oefenwedstrijden / mini-kamp / start springtraining / informatieavond ouders
- April: Start competitie / spelregelavond
- Juni: Sponsor dag/ familiedag (mixed softbal avond, spelers vanaf 14 jaar)
- Juli: Zomerkamp c.q. trainingskampen
- Augustus: Zomerstop
- Oktober: Einde competitie / Familiedag
- November: Kamp / Start zaaltraining
- December: Sinterklaasfeest / inventarisatie materiaal / actualisering jeugdplan
Wanneer er ruimte is in de competitie weekenden zal er ook een ouder & kind dag en een vriendjes- en vriendinnetjes dag georganiseerd worden. Daarnaast organiseert de vereniging vanuit de feestcommissie tevens nog de volgende activiteiten:
- Openingsweekend (start competitie)
- MVP-party (november)
- Barbecues op het terras van de kantine
- Seizoensactiviteiten op maat (Pasen, Sinterklaas, Kerst)