Vertrouwenscontactpersoon

Vertrouwenscontactpersoon

Honkbal- en Softbal Vereniging Zwijndrecht streeft er naar een veilige club te zijn, waar iedereen met plezier bezig is met zijn of haar sport. Helaas komt het weleens voor dat een sporter, trainer, vrijwilliger of begeleider in een situatie komt die als intimiderend kan worden ervaren. Om ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt en in de toekomst voorkomen kan worden is binnen HSV Zwijndrecht Ilonka Witte aangesteld als vertrouwenspersoon.

De vertrouwenscontactpersoon helpt het bestuur bij het verstrekken van een veilige sportomgeving en is voor iedereen op de club het eerste aanspreekpunt in het onverhoopte geval dat zich een ongewenst incident zich voordoet.

Wie is Ilonka?

Ilonka is al enige tijd als moeder van een speler verbonden aan onze club en inmiddels speelt zij zelf ook. Vanaf 2018 is zij vertrouwenscontactpersoon van HSV Zwijndrecht, in het dagelijks leven is zij werkzaam als verpleegkundige in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Waarmee kun je terecht de vertrouwenscontactpersoon?

Mocht er iets gebeuren binnen de club waar jij je niet prettig bij voelt en je wil er graag over praten, dan kun je Ilonka mailen of aanspreken op de club. Zij zal dan luisteren en bespreken welke mogelijkheden er zijn om je door te verwijzen. Misschien is het al een opluchting voor jezelf wanneer je vertelt wat er gebeurd is of waar je je zorgen overmaakt. Maar het kan ook zijn dat er andere mogelijkheden besproken moeten worden en dat zij je zal door verwijzen naar de juiste persoon voor hulp, dit kan ook buiten de club zijn.

Voorbeelden van situatie gaan bijvoorbeeld over:

  • Pesten en gepest worden.
  • Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof, afkomst of seksuele voorkeur niet bij hoort.
  • Grensoverschrijdend gedrag – de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt  wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
  • Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag – je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
  • Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging of het team.
  • Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.

Vertrouwelijkheid.

Omdat het bestuur op de hoogte moet zijn van wat er binnen de vereniging gebeurt, wordt er van het gesprek een verslag voor het bestuur gemaakt. Indien gewenst kan dit zonder naamsvermelding. Behalve als de veiligheid van meer mensen in gevaar komt, dan zal naamsbekendheid in vertrouwen naar het bestuur gegeven moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg op welke manier en welk moment dit zal gebeuren.  De vertrouwenscontactpersoon heeft de mogelijkheid om ondersteuning te vragen aan een vertrouwenspersoon van de NOC/NSF, welke onafhankelijk is.

Ilonka Witte is te bereiken via
vertrouwenscontactpersoon@hsvzwijndrecht.nl